Город

Квашення капусти: чому мало розсолу

Улюблена закуска російських людей – квашена капуста. І хоча процес приготування досить простий, у господинь є свої тонкощі і секрети. Іноді трапляється так, що в закусці формується зовсім мало соку, а це погано для продукту.

Пропонуємо розглянути способи, як не допустити малої кількості розсолу при квашенні капусти.

Капуста повинна бути повністю покрита розсолом. З цього моменту і почнеться процес бродіння, який буде тривати до тих пір, поки не з’явиться потрібний кислий смак.

З цієї причини при нестачі рідини соління може просто висохнути, а в гіршому випадку – протухне і стане непридатною для їжі. Потрібно дивитися за станом капусти, якщо вона простоїть 2 доби без розсолу, то її вже не можна використовувати для їжі. Викидати її не потрібно, ви можете її згасити на сковороді.

Якщо соку мало, то на це є свої причини.

Невідповідний сорт капусти

Можливо, сорт був обраний неправильно, або ви зірвали качан рано.

Краще використовувати ту капусту, яка визріла після перших заморозків. В цю пору в ній відбувається накопичення великої кількості природного цукру, з його допомогою виділяється молочна кислота. Вона допомагає кваситься капусті. Щоб зрозуміти, багато в капусті молочної кислоти, огляньте уважно качан.

Листя повинні бути білого кольору. Тільки таку капусту слід квасити. Зелені качани для цього не підходять. Можна також визначити по зрізу – він повинен бути білим, листя – хрусткими і соковитими, на смак – солодкими.

Як правильно квасити

Ні в якому разі не можна нехтувати сіллю при заквасці – це необхідно, щоб виділити рідина. Але й надмірне захоплення сіллю може перешкодити процесу бродіння. Досить класти 20-25 г на 1 кг капусти.

Якщо взяти правильне кількість солі, то на наступний день банку повністю заповниться розсолом.

Використовуйте велику сіль, йодована хороша для приготування страв, але не для солінь, капуста стане м’якою.

Як збільшити кількість розсолу

У разі якщо капуста вже досить довго стоїть у банку, але рідини в ній явно не вистачає, це не привід її викинути. Багато викидають верхній шар без розсолу, а решту капусту знову кладуть під гніт. Тільки потрібно додати ваги.

Можливо соку мало з-за того, що недостатньо вантажу для того, щоб вичавити сік.

Як зробити розсіл

  1. А якщо ви не збираєтеся її довго зберігати, то в ємність можна додати розсіл власного приготування.
  2. Налити в ємність один літр води і поставити на вогонь, довести до кипіння.
  3. Після того, як вода закипіла, висипте 1 ст. л. солі.
  4. Залиште остигати рідина.
  5. Після цього треба додати 1 ст. л. цукру.
  6. Все добре розмішати і чекати, поки розсіл остаточно охолоне.
  7. Можна заливати ним капусту.