Город

Огірки часточками: кілька рецептів маринування на зиму

Зазвичай огірки маринують і консервують у цілому вигляді. Але якщо вони переросли або ж просто хочеться кулінарного експерименту можна спробувати закатати їх у вигляді нарізаних шматочків. Ось кілька таких рецептів.

Кілька корисних порад

Перш ніж приступати до маринування, врахуйте деякі особливості:

  • Оптимальний розмір шматочка – 2 див. Тоді огірки і просочаться маринадом, і залишаться в міру хрусткими.
  • Не зловживайте приправами. Якщо переборщити – отримаєте мляві пухкі шматочки.
  • Маринувати часточками треба в першу чергу грунтові сорти з пухирцями – вони самі щільні.
  • Перед маринуванням огірки на 3-4 години заливають чистою водою і витримують.

Ну а тепер перейдемо до конкретних рецептами.

Класичний варіант

Вам знадобиться:

  • самі овочі – 2 кг;
  • цукор-пісок – 100 г;
  • сіль (не йодована) – половина за вагою від цукру;
  • столовий оцет (концентрація 9 %, далі мова буде йти тільки про такому складі) – 100 мл;
  • рослинна рафінована олія – 85 м;

У плодів видаляють кінчики і ріжуть їх на частини. Шматочки складають в каструлю, закладають інші інгредієнти і залишають на 4 години. Потім часточки виймають, закладають у банки, заливають рідиною і стерилізують на водяній бані, закривають і дають охолонути.

«Корейська рецепт»

Блюдо засноване на «моркви по-корейськи». Корейці цього рецепту не знають – але це не привід відмовлятися від консервації.

Вам потрібно:

  • зеленці огірків невеликого розміру – 2000 м;
  • морква – 500 г;
  • сіль – 50 р;
  • цукор – 100 г;
  • олія – 0,5 склянки;
  • оцет – 0,5 склянки;
  • часник, гострий перець, інші приправи (особливо готова суміш для корейської моркви») – за смаком;

Корнішони тонко ріжуть вздовж (це важливо, інакше вони не будуть гострими). До них додають миту і натерту на спеціальній тертці моркву (якщо терці для корейської моркви» немає – постарайтеся просто нарізати її уздовж як можна тонше). Часник чистять, тиснуть в давилке, змішуючи з маслом та іншими прянощами, після чого готовою сумішшю заливають овочі і дають постояти 2-3 години. Готову суміш у каструлю ставлять на вогонь, тушкують 15 хвилин, а потім закочують в стерилізовані банки і дають повільно прохолонути.

«Зимовий король»

Це варіант салату включає в себе зелену цибулю. Для нього знадобиться:

  • корнішони – 5 кг;
  • зелень цибулі – 1 кг;
  • зелень кропу – 300 г;
  • масло – 500 мл;
  • столовий оцет – 150 г;
  • цукор-пісок – 125 г;
  • сіль – 75 г;
  • сухий лавровий лист – за смаком.

Готується салат в каструлі, де змішують шінкованной кріп, дрібно нарізану цибулю і скибочки огірків. Суміш настоюють 30 хвилин, потім додають масло, оцет і прянощі, доводять на плиті до кипіння, розкладають по банках, стерилізують і закочують.

«Грузинський рецепт»

Цей маринад заснований на грузинській кухні з її гострими і пряними рецептами. Тут жаліти прянощів не треба.

Потрібно:

  • 2 кг огірків;
  • гострий перець – 1 стручок;
  • часник – 1 головка;
  • масло – 125 г;
  • цукор, кухонна сіль і столовий оцет – 2 столові ложки кожного інгредієнта;
  • петрушка або кінза – за смаком.

Огірки нарізають, перець і часник перемелюють в блендері. Потім огірки кладуть у миску, заливають олією і засипають прянощами. Давши настоятися 10-15 хвилин, часточки розкладають у банки, заливають маринадом і стерилізують.

«Нестерильний» рецепт

Цей варіант вимагає тільки пропарювання банок, а не повної стерилізації на водяній бані. Вам потрібно буде:

  • корнішони – 2000 м;
  • сіль – 50 р;
  • цукор-пісок – 25 г;
  • оцет – 60 г;
  • кип’ячена вода – скільки вміститься в банки;
  • прянощі (часник, кріп, перець тощо) – скільки сподобається.

Огірки ріжуть дрібними частинами. На дно ошпарених пором банок для консервації кладуть прянощі, потім засипають щільно утрамбованими часточками огірків. Воду кип’ятять, розливають по банках і тримають 15 хвилин. Після цього окріп зливають, а заздалегідь приготований маринад з солі, цукру і масла змішують, вливають в банки і закривають кришками.

Висновок

Для маринування часточками годяться всі огірки, але краще всього підходять дрібні і короткі. Сама процедура маринування проста і не вимагає великого кулінарного досвіду.