Землеробство

Способи вирощування пастернака — городні експерименти для отримання кращого врожаю

Для вирощування пастернака я взяв на пробу відразу кілька сортів.

  • Петрик – середньостиглий, з конічною формою плода масою 150-200 р. Мені він сподобався ароматною соковитою м’якоттю.
  • Білий лелека – середньостиглий, з плодами вагою близько 100 р. Хочу відзначити хороші смакові якості овоча та лежкість при зберіганні.
  • Кулінар – середньоранній сорт з білою поверхнею. М’якоть виявилася грубою, малосочной. Плоди використовував для консервації.
  • Круглий – скоростиглий, з плодами круглої і плескатої форми. М’якоть біла з сірим відтінком. Сподобався раннім врожаєм.

Пастернак непогано переносить холод. Я використовую ранню посадку або саджу його під зиму.

Вибираю ділянку з розпушеним грунтом, де раніше садив картоплю, гарбуз, цибуля. На моїй ділянці достатньо освітлення для светолюбивого рослини. Йому також подобається волога, а її надлишок може призвести до гниття коренеплоду.

Підготовка посадкової ємності і насіння

Насіння для посадки я використовую свої. Отримую їх з маточного коренеплоду. Для цього вибираю підходящий коренеплід. Прибираю його в прохолодне місце для зберігання на зиму.

Весною висаджую в землю. Рослина викидає квітконіс. До осені насіння дозрівають.

Насіння пастернаку покриті ефірної оболонкою, що ускладнює їх схожість. Щоб від неї позбутися, вимочую:

  • Розміщую насіння у воду кімнатної температури на добу. Воду періодично міняю.
  • Перевіряю на життєстійкість. Для цього розміщую їх на вологу тканину, накриваю зверху харчовою плівкою. На посадку вибираю ті, що розбухнуть.
  • Закаливаю насіння. Прибираю їх на 15 годину в холодильник, потім дістаю і тримаю при кімнатній температурі 6-8 годин. Потім знову розміщую в холодильник. Повторюю процедуру протягом тижня. Стежу, щоб тканина, в якій знаходяться насіння, залишалася вологою.
  • Обробляю стимулятором росту.

Ємності під розсаду дезінфікую розчином марганцівки. Грунт використовую рихлу. Додаю в неї перліт. Для кожного майбутнього кущика беру окремий горщик. Грунт ущільнюю, розміщую насіннячко, зверху присипаю землею.

Накриваю зверху горщик харчовою плівкою.

Вирощування розсади

Після появи сходів ємності ставлю на підвіконня з хорошим освітленням. Уникаю попадання прямих сонячних променів.

Поливають помірно, не допускаю застою вологи в ємності.

Пікіровка для пастернака неприпустима. При найменшому ушкодженні кореня рослина може припинити зростання. Сходи прореживаю, залишаючи в горщику найсильніші.

Висадка у відкритий грунт

Розсада готова до пересадки через місяць, до середини березня.

За тиждень до висадки розсаду закаливаю, виношу на свіже повітря.

При посадці між рослинами залишаю достатньо місця, щоб потім менше проріджувати.

Посів насіння у відкритий грунт

Грядку під пастернак готую заздалегідь. Гній і вапно вношу в грунт за 1-2 роки до посадки. Якщо використовувати свіжий гній, буде добре рости бадилля, але не сам коренеплід.

Насіння проросте в грунті при температурі +2 °С. Сходи добре переносять заморозки. Але для нормального росту і розвитку їм необхідна температура +16. +20 °С.

Строки для весняного посіву: середина квітня – початок травня, коли грунт вже відтане.

При посадці під зиму є свої нюанси. Якщо посіяти насіння пастернаку занадто рано, вони можуть прорости. Врожаю на наступний рік з них не вийде. Тому посів я проводжу по підмерзлою ґрунті. Грядки готую заздалегідь. Вношу в грунт добрива: 1 ст. ложка суперфосфату на 1 кв. м і калій. Присипаю насіння землею, яку зберігаю в теплому приміщенні. Засинаю зверху мульчею.

Насіння в грядки викладаю погустіше. Навесні за необхідності прореживаю. Урожай при такому способі посадки чекаю на два тижні раніше звичайного.