Город

Стиглий кавун: коли дозріває і як правильно вибрати

Кавун – баштанна культура сімейства Гарбузові, росте на землі. Кавун відноситься до низькокалорійним десертів і є одним з головних літніх ласощів.

Вплив сорту і регіону вирощування на дозрівання кавунів

У кожному регіоні свої особливості клімату: де-то спекотніше, десь більше вологість. Щоб кавун сформував плоди і вони встигли визріти, доцільно вибирати підходящі сорти для даного регіону.

Південь Росії найкращим чином підходить для вирощування кавунів. Температура +25-32 °С і довге літо дозволяють садити ранні, середньостиглі та пізні сорти. У скоростиглих сортів дозрівання зав’язей відбувається за 35 днів, у середньостиглих – за 45, пізнім сортам потрібно 60 днів. Ранні сорти достигають до кінця червня, середньостиглі – в липні. Найсмачніші – пізні сорти, вони досягають зрілості в середині серпня. Вага плодів становить від 3 до 15 кг. Популярні сорти: Вогник, Астраханський, Монастирський.

Середня смуга Росії не відрізняється великими плодами порівняно з південної місцевістю. Тут для посадок вибирають ранні або ультраранние сорту. Найбільш затребувані з них – Цукровий малюк, Мадера, Чарльстон грей.

Північні регіони, де середня температура влітку близько +20 °С, вирощують ранньостиглі невибагливі сорти, їх вага від 1 до 5 кг. Визріває баштанна культура в серпні-вересні. Кращі сорти для вирощування – Шуга бебі, Імпульс, Землянин.

Як визначити стиглість кавуна

Визначити стиглість кавуна на грядці або при покупці можна за кількома ознаками:

  • Стан шкірки – матова з напиленням говорить про те, що плід ще дозріває, блискуча – плід стиглий.
  • Смуги на шкірці – у стиглих баштанних культур смуги досить чіткі.
  • Хвостик – зелений сигналізує про незрілість плода, пересохлий – про перезріванні плода, в міру сухий – про стиглості баштанної культури.
  • Звук – необхідно постукати по кавуну, у стиглого звук глухий і при стисненні плід тріщить, у незрілого плоду звук дзвінкий.
  • Земляна пляма – яскраве жовте пляма говорить про стиглості, блідо-жовте або майже біле – про те, що плід ще не готовий до прибирання.

Визначення наявності нітратів у кавуні

Перед вживанням плода в їжу необхідно визначити наявність нітратів. Це можна зробити за такими ознаками:

  • Кавун розрізати, якщо кірка, прилегла до м’якоті, жовтого кольору – це ознака великої кількості нітратів, що може з’явитися причиною отруєння.
  • Наявність у м’якоті білих прожилок свідчить про високий вміст нітратів, що робить кавун непридатним для вживання в їжу.
  • Наявність наскрізних отворів – ознака слідів нітратних голок.
  • Розрив м’якоті всередині говорить про перезріванні плода або про вміст в ньому гормонів росту. Перестиглий плід гірчить, а гормони можуть викликати отруєння.
  • Шматочок м’якоті покласти у воду, якщо вода забарвиться в насичений рожевий колір – це ознака нітратів.

Знання основних правил вибору кавуна дозволить правильно визначити зрілість ягоди і відсутність в ній нітратів і насолоджуватися стиглими і смачними плодами до пізньої осені.