Фітнес

Так що там з глікемічним індексом (гі)?

В останні роки глікемічний індекс (далі ГІ) присутня буквально в кожній розмові про дієти, правильному харчуванні, схудненні і т. д. Багато твердо переконані в тому, що саме продукти з високим ГІ одні з головних винуватців зайвої ваги, і їх обов’язково потрібно уникати.

Що це за показник?

Глікемічний індекс (GI) – показник швидкості, з якою їжа підвищує рівень глюкози в крові. Тобто, це не характеристика їжі, а характеристика людини, у якого, як відомо, далеко не всі характеристики – константи. Всі ми індивідуальні і на ГІ людини може впливати буквально все, починаючи від часу доби, закінчуючи температурою їжі.

В сутності, GI – відносний ступінь підвищення рівня цукру в крові після вживання 50 г вуглеводів, що надходять з тестової (еталонної) їжі – 50 г сахарози, якій присвоюється значення GI 100. Потім розраховується оцінка GI кожного продукту відносно цієї величини.

Наприклад, ГІ білого хліба – 80, фруктового соку – 45-50, риба – менше 10.

Навіщо його придумали?

ГІ придумали в 80-х роках для людей, що страждають цукровим діабетом. Тому що саме таким людям вкрай важливо знати, які з продуктів мають найбільший вплив на рівень глюкози крові, щоб запобігти ускладнення своєї хвороби.

Як і історія з лактозою, глютеном це справа швидко коммерциализировалось, додаючи в очах недосвідченого покупця привабливості продукту наклейками “З низьким ГІ” поряд з “Без ГМО”, “Органічний”, “Без пальмової олії” і т. д. , дозволяючи завищувати вартість продукту.

При цьому даний показник має досить відносну корисну інформативність, так як, незважаючи на те, що він є фізіологічною відповіддю організму на вуглеводи в поєднанні з іншими продуктами з ГІ, втрачає сенс. А люди найчастіше вживають кілька продуктів одночасно. Звідси слід сказати наступне.

Що впливає на ГІ?

  • Одночасний прийом продуктів з високим і низьким ГІ. Останні можуть сповільнювати травлення і всмоктування перших (вміст клітковини, білка і жиру);
  • Спосіб приготування;
  • Час доби;
  • Наявність високої фізичної активності і т. д.

Крім того. . .

  • Дослідження за останні десятиліття доводять, що дієти з низьким ГІ ніяк не впливають на серцево-судинну систему, артеріальний тиск і рівень ліпідів.
  • Інсуліновий індекс далеко не завжди має пряму кореляцію з ГІ. Він вимірює кількість інсуліну, який організм виробляє у відповідь на вуглеводну навантаження. Буває так, що ШІ вище від прийому білків і жирів, ніж від очікуваних вуглеводів. А продукти з високим ГІ, навпаки, можуть мати мінімальний ІІ.
  • Глікемічний індекс НЕ ВПЛИВАЄ НА ВІДЧУТТЯ ГОЛОДУ! Раніше вважалося, що занадто швидке підвищення і як наслідок зниження цукру в крові, викликає почуття голоду.

МІФ!

«Як не дивно, але одним з перших досліджень з цього питання, було дослідження зроблене однією ярою прихильницею гіпотези глікемічного індексу Дженні Бранд-Міллер. Дженні зі своєю командою вчених протестувала 38 різних продуктів харчування і оцінювала фактори, прогнозують ситість після їх вживання. Ви не повірите, але глікемічний індекс не був одним з факторів ситості.

Зате факторами ситості, виявилися: енергетична щільність їжі (наприклад, чверть склянки родзинок, приблизно відповідає двох склянок винограду, калорійність цих обсягів однакова, а от щільність, тобто кількість калорій на 1 г продукту, різне), вміст білка та/або клітковини, а також індивідуальні смакові уподобання. »

Більш детально про насичення в таблиці – чим довша смужка, тим ситніше продукт. Ух ти, а хто ж у нас у лідерах – картопля! ! ! Зі своїм ГІ у 90-95!

Висновок

Якщо ви нормальна здорова людина, забудьте, будь ласка, про цей показник і спокійно їжте картоплю і рис! До вашій фігурі і набору зайвої ваги він не має ніякого відношення.

ГЛІКЕМІЧНИЙ ІНДЕКС ВАЖЛИВИЙ ТІЛЬКИ ДЛЯ ЛЮДЕЙ З ЗАХВОРЮВАННЯМИ, ЩО ПОТРЕБУЮТЬ КОНТРОЛЮ РІВНЯ ЦУКРУ В КРОВІ!

Читайте також