Город

Як розмножити смородину живцями в літній час

Якщо кущ смородини приносить хороші врожаї великих і смачних ягід, то можна легко збільшити кількість примірників цієї культури. Основний спосіб отримання посадкового матеріалу – це розмноження смородини живцями. Про те, як правильно це зробити, читайте далі.

Літній розмноження культури

Всі види смородини є довгожителями серед ягідних культур, тому багато хто думають, що займатися її омолодженням немає сенсу. Однак пік плодоношення припадає на 4-8 рік зростання, потім врожайність знижується, ягоди стають дрібніше, їх кількість зменшується.

Агротехнічна технологія – живцювання допоможе не тільки омолодити, але і розмножити рослина. Приживлюваність у цьому випадку становить 85-90 %.

Така процедура сприятливо впливає на здоров’я рослин: посилюється життєстійкість і імунітет до хвороб, збільшується врожайність і при цьому зберігаються всі сортові особливості материнської рослини. Головне, щоб кущ, який буде використовуватися для розмноження, був здоровим, без ознак уражень хворобами і шкідниками, і віком не менше 3-5 років.

Протягом всього літнього сезону можна проводити розмноження смородини зеленими або здерев’янілими живцями. В цей час року швидше відбувається вкорінення і адаптування садивного матеріалу до зовнішньої середовищі.

Більш точні терміни залежать від кліматичних особливостей регіону. Досвідчені садівники зазвичай приступають до процедури з початку липня до середини серпня. Однак не рекомендують проводити захід в період зав’язування плодів.

Живцювати пагони смородини краще в суху погоду, у ранкові години, при температурі повітря не більше +20 градусів.

Підготовка і вкорінення живців

Живці заготовляють з прямих річних пагонів без ознак хвороб і шкідників. Бажано, щоб довжина черешка була 12-15 см, товщина близько 10 мм. Гілка ділять так, щоб на кожному черешку було по 3-4 міжвузля.

Верхній зріз роблять рівним на відстані 1 см від нирки, нижній – косим, відступивши на 1 см від нижньої бруньки. Для стимуляції росту кореневої системи нижні зрізи обробляють «Цирконом» або «Епіне». Далі приступають до укорінення:

  1. В воді. Живці опускають у воду так, щоб вона покрила дві нижні бруньки. Для проведення процедури краще використовувати скляну ємність, щоб можна було спостерігати за освітою корінців. Протягом усього періоду укорінення регулярно міняють воду. Якщо з’явилися бутони, їх зрізають, щоб сили рослини не витрачалися.
  2. У відкритому грунті. Навесні, коли температура повітря встановиться на позначці +18 градусів (квітень, травень), живці прикопують у вологий грунт на відстані 20-30 см один від одного. У липні укорінені нові рослини вже висаджують на постійне місце зростання.
  3. В субстраті. Найбільш ефективний спосіб укорінення, при якому коренева система розвивається досить активно. Для наповнення горщиків використовують тирсу, торф, пісок, кокосове волокно. Матеріал укладають в дерев’яний ящик або пластиковий контейнер, добре зволожують і висаджують живці з нахилом у 45 градусів через кожні 10 см Над ємністю споруджують прозорий ковпак з пластику або поліетилену і ставлять у сонячне і тепле місце. Укорінення відбувається протягом трьох тижнів при температурі +20 градусів і регулярних увлажнениях.

Вимоги до місця посадки і грунті

Будь-яка смородина любить безвітряні вологі ділянки, але без близького залягання ґрунтових вод. Культура добре росте в незагущених посадках уздовж паркану, на відстані не менше ніж 2 м від нього. При цьому між ними повинен бути проміжок приблизно 1,5 м.

Для червоної смородини хорошими сусідами можуть бути аґрус, а також пижмо, чорнобривці, календула, цибуля, часник, які здатні навесні захистити смородину від навали небезпечного шкідника – почкового кліща. Поганими сусідами є вишня, слива.

Для чорної смородини в якості сусідів підійдуть жимолость, йошта, полуниця, часник. Невідповідні – червона і біла смородина, малина і агрус.

Будь-який вид культури воліє пухкий, слабокислий живильний грунт. Для літнього розмноження смородини грунт готують ще з весни (за 2 місяці до посадки). Ділянку очищають від рослинного сміття, перекопують на штик лопати, удобрюють органікою і мінеральними речовинами (на 1 кв. м витрачають 3 кг органічних добрив, 100 г суперфосфату і 30 г сірчанокислого калію).

Пересаджування на постійне місце

Після того як живці стануть досить розвиненими і зміцніють (не пізніше 2-3 тижнів до початку осінніх заморозків), їх висаджують на постійне місце. Порядок процедури наступний:

  • готують лунки згідно зі схемою: діаметр 40-50 см, глибина 30-40 см;
  • на дно кожної укладають дренаж з перегною і піску, захищає коріння від опіків;
  • в лунки поміщають саджанці, засипають грунтом так, щоб над поверхнею землі залишилися дві нирки;
  • грунт навколо рослини акуратно трамбують, щоб не пошкодити сформувалися корінці;
  • рясно поливають і прикривають мульчею з соломи, торфу або тирси.

Подальший догляд

Після посадки рослину необхідно регулярно поливати і підживлювати. Молоді кущі поливають 1 раз в тиждень. На кожну рослину потрібно приблизно 5 л води. Воду потрібно попередньо прогріти на сонці. Якщо вона буде холодною, ризик виникнення різних захворювань зросте.

Смородина чудово реагує на крапельний полив і дощування. Велика частина води повинна потрапляти під корінь. Перед поливом землю необхідно розпушити на глибину до 5 див.

Після посадки молоді рослини слід обприскати розчином бордоської рідини або золи. З їх допомогою у смородини збільшується опірність паразитів і захворювань, підвищується морозостійкість і зміцнюється імунітет.

Молоді кущі потрібно удобрювати органікою і мінеральними засобами. Слід використовувати азотовмісні добрива. Ця речовина сприяє формуванню листя і пагонів, а також стимулює утворення коренів. Для підгодівлі використовують аміачну селітру, сечовину, натрієву селітру, сульфат амонію. Вносити можна як в землю, так і позакореневим способом.