Город

Заморожування чорної смородини на зиму

Чорна смородина містить велику кількість різних груп вітамінів та інших корисних для людського організму речовин. Особливо актуальний такий склад взимку, коли імунітет терміново потребує заповнення втрачених літніх «запасів».

Одним з кращих способів збереження корисного складу в ягодах вважається заморожування – це набагато більш корисно, ніж варення або повидло.

Достоїнства і недоліки заморозки

При заморожуванні чорна смородина зберігає до 94 % всіх корисних складових – це ідеальний спосіб зимових заготовок.

Переваги заморозки:

  • На відміну від варіння в заморожених ягодах зберігається більша частина вітамінів і мінералів.
  • Смакові й органолептичні якості залишаються практично незмінними, особливо це відноситься до сухого заморожування.
  • Ягоди чорної смородини заморожують без цукру, що дозволяє використовувати їх не тільки в десертах.
  • Заморожена чорна смородина частково зберігає первісну консистенцію, що дає можливість приготувати з неї більшу кількість страв, ніж з повидла, варення або джему.

Недоліки теж є:

  • У маленьких холодильниках не передбачені великі морозильні камери, і заморозити багато ягід не вийде.
  • Для максимального збереження всіх корисних складових необхідна шокова або суха заморозка, але далеко не всі холодильники мають такі можливості.
  • Для розморожування смородини потрібно час, в той час як варення можна їсти відразу.
  • Якщо холодильника необхідна періодична розморожування – заморожувати в ньому ягоди на зиму безглуздо, тому що розморожений продукт повторно заморожувати не можна.

Як відібрати ягоди для заморозки

Далеко не всі ягоди підходять для заморожування. Варто відбирати кращі екземпляри без пошкоджень.

Рекомендації:

  • Використовуйте тільки дозрілі ягоди.
  • На поверхні не повинно бути цвілі, гнилі та інших пошкоджень.
  • Ягоди повинні бути великими і ароматними.
  • Зривайте їх з куща не раніше ніж за добу до заморожування.

Як краще заморожувати чорну смородину

Як правило, чорну смородину заморожують наступними способами:

  • цілими ягодами;
  • пюре;
  • в сиропі;
  • в цукрі.

Цільні ягоди. Найбільш універсальний спосіб, що дозволяє використовувати приготовлений продукт в будь-яких стравах. Чисті сухі ягоди без пошкоджень викладають на піднос і заморожують, після чого їх можна перекласти в один контейнер для зберігання – вони не злипнуться.

Пюре, сироп або цукор – це практично варення, яке не потрібно варити. Для пюре – смородину перетирають для однорідності і заморожують в будь підходящої ємності. Сироп – це смородина, постоявшая в цукрі і пустила сік, саме в цьому вигляді її і заморожують. Варіантів з цукром може бути багато. Ягоди просто змішують з цукром, перетирають до консистенції пюре і заморожують – в будь-якому вигляді ягоди зберігають смакові якості і корисні властивості.

Вибирайте будь-який з способів або використовуйте всі відразу – така заготовка для холодних зимових днів завжди буде актуальна і корисна.